Zeeland heeft twee jaar geleden een regiobeeld opgesteld waarin de huidige en toekomstige knelpunten zijn weergegeven. De Zeeuwse Zorg Coalitie houdt het regiobeeld actueel door jaarlijks de objectieve data en feiten te actualiseren. We verdiepen het regiobeeld in de samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en met data van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die via het CBS beschikbaar komen.
Daarnaast publiceerde de NZa in oktober 2022 de regioanalyse Zeeland. Ook maakt de Zeeuwse Zorg Data Coalitie wijkbeelden binnen Kerngezond. In elk Kerngezond-centrum wordt op basis van data een specifiek beeld voor die wijk gemaakt.
In het najaar van 2022 heeft de Zeeuwse Zorg Coalitie de bestaande werkplannen door PwC/Strategy& laten doorrekenen om te kijken of ze toereikend zijn om onze ambities en doelen te realiseren. Dat blijkt niet het geval. Als we blijven doen wat we doen en niet veranderen, heeft de zorg in Zeeland in 2030 een personeelstekort van 7.500. Dan zijn dus 7.500 medewerkers extra nodig, bóvenop de 32.000 mensen die nu al in de zorg werken en die we ook hard nodig blijven hebben.
Het goede nieuws is dat uit de analyse van PwC/Strategy& ook blijkt dat Zeeland een scala aan nog niet benutte of nog niet volledig benutte mogelijkheden heeft om onze doelen wél te kunnen halen. Deze hebben we in deze regiovisie verder geconcretiseerd en uitgewerkt. Ook is in 2023 een nieuw regiobeeld opgesteld voor Zeeland.
Het regiobeeld, de regioanalyse, de wijkbeelden en de analyse van PwC/Strategy& vormen het cijfermatige fundament van onze regiovisie. Daarnaast gaat de Zeeuwse Zorg Coalitie het regiobeeld verbreden met gezondheidsdata en gegevens uit het sociaal domein. Pas dan hebben we een compleet beeld van onze startpositie en maatschappelijke opgave.
Waarom doen wij het anders?
Zeeland staat de komende jaren voor een enorme uitdaging. De vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe terwijl personeel, mantelzorgers en middelen schaarser worden. Het personeelstekort in Zeeland van bijna 20% is het hoogste percentage van Nederland. De consequenties daarvan zijn nu al voelbaar en zichtbaar. De steeds maar stijgende werkdruk bij zorg- en hulpverleners, de oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg en ggz, het uitstellen van operaties en het niet kunnen doorverwijzen van de patiënt of cliënt naar de juiste zorg of ondersteuning.
Als we dus blijven doen wat we doen, heeft de zorg in Zeeland in 2030 een personeelstekort van 7.500. Niets veranderen betekent dus dat we 7.500 medewerkers éxtra moeten vinden, bóvenop de 32.000 mensen die nu al in de zorg werken en die we hard nodig blijven hebben. Een onmogelijke opgave, simpelweg omdat deze extra mensen er niet zijn. Het moet dus fundamenteel anders in de zorg in Zeeland. En het kán anders. Daar hebben we de afgelopen jaren met de Zeeuwse Zorg Coalitie een uitstekende uitgangspositie voor gecreëerd.
De zorguitdagingen in Zeeland zijn groot. Maar het vertrouwen dat we deze samen aan kunnen pakken ook. We kunnen de toegankelijkheid, kwaliteit én betaalbaarheid van zorg borgen. Want wij zijn Zeeuwen. Doorzetters, aanpakkers, die voor zichzelf én voor elkaar zorgen.