2030 en verder
Samen houden we Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond
Om dat te bereiken, gaan we een duurzame transitie van zorg naar gezondheid maken. Dat doen we via een aantal projecten. Een deel van deze projecten loopt al en gaan we versnellen en verdiepen. Een ander deel is nieuw en aanvullend. Inwoners, zorg- en hulpverleners én bestuurders gaan deze projecten samen oppakken. Zij bepalen hoe ze dat doen, ondersteund door de Zeeuwse Zorg Coalitie. Onze aanname is dat dit de juiste interventies zijn om Zeeland en de Zeeuwse zorg gezond te houden. We monitoren continu of dat ook zo is en blijft.
Samen voor goede zorg
Van Zeeuwen voor Zeeuwen, alleen samen houden we Zeeland gezond
Passende zorg
de juiste zorg en hulp op de juiste plek
Passende zorg is het uitgangspunt van alle zorg en ondersteuning in Zeeland. Passende zorg begint bij zelfzorg en informele zorg. Pas als dit onvoldoende bijdraagt, sluit formele zorg en ondersteuning aan. Passende zorg leidt tot de juiste zorg of ondersteuning op de juiste plaats en het juiste moment én tot meer tijd voor de patiënt. Samen met patiënten en cliënten kijken zorg- en hulpverleners welke zorg het beste bij hen en hun persoonlijke situatie past. Soms is dat zorg of ondersteuning op een andere plek. En soms leidt het gesprek tot de keuze om niet te behandelen. We focussen minder op ziekte en behandeling en meer op gezondheid en wat iemand wel kan. We stoppen met diagnostiek, zorg en ondersteuning die geen meerwaarde heeft.
Vooruitlopend op en gesteund door de landelijke beweging gaat de Zeeuwse Zorg Coalitie maximaal werk maken van passende praktijken: concrete aanpassingen in gezondheids- en zorgprocessen die voldoen aan het kader Passende Zorg*. Alle organisaties gaan met eigen programma’s aan de slag met een samenhangende, elkaar versterkende impact voor ogen.
*Kader Passende zorg, Zorginstituut Nederland, 28 juni 2022
Acute zorg
duurzame spoedzorg in Zeeland
Goed georganiseerde acute zorg in Zeeland is van cruciaal belang. Het is de ruggengraat van toegankelijke zorg. Er is ook krapte in personeel. Daarom werken we in Zeeland aan het verminderen van de acute zorgvraag als het zo optimaal mogelijk verdelen van patiënten over de beschikbare gespecialiseerde zorgverleners.
De herinrichting van de acute zorg in Zeeland focust zich op integrale benadering vanuit de hele keten: een fundamenteel andere inrichting van het landschap van zorg en welzijn, ook buiten kantooruren. Alleen op die manier realiseert Zeeland een duurzaam acute-zorgmodel.
De projecten die we de komende tijd willen versnellen zijn het toewerken naar spoedpleinen in Goes en Terneuzen: intensieve samenwerkingen tussen Huisartsenspoedpost en Spoedeisende Hulp. Ook de acute ggz wordt bij de ontwikkeling aangesloten. Daarnaast werken we aan outreachende acute zorg: het efficiënter inzetten van professionals die een huisbezoek brengen door intensieve samenwerking binnen de keten. Een voorbeeld is de samenwerking in de aanpak van dakloosheid en straattriage bij verplichte zorg vanwege een psychische aandoening (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg).
We zetten een Zorgcoördinatiecentrum op: een zorgcoördinatiefunctie voor het ombuigen van spoed naar zelfzorg, dagzorg, of de juiste plek in de keten. We werken aan de preventie van instroom en de optimalisatie van de uitstroom van acute zorg: onderzoek naar determinanten van instroom en versnellers van uitstroom en uitvoering van daaropvolgende procesverbeteringen.
Kerngezond
zorg- en hulpverleners dichtbij inwoners
Kerngezond is een hecht samenwerkingsverband dat professionals uit het medisch en sociaal domein verbindt en ondersteunt. De zorg- en hulpverleners nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de zorg en ondersteuning aan individuele inwoners én de wijken die zij bedienen. In de centra werken onder andere huisartsen (en hun teams), gemeentelijke buurtteams, thuiszorg, jeugdgezondheidszorg, zorgverleners uit het ziekenhuis en zorgaanbieders nauw samen. Met een brede kijk op (positieve) gezondheid werken zij aan goed afgestemde, betaalbare zorg en ondersteuning dicht bij inwoners. En een gezonde omgeving voor de zorg- en hulpverleners die er werken.
Preventie
gezonde en gelukkige Zeeuwen
Gezonde, vitale en veerkrachtige Zeeuwen. Daar gaan we voor, zowel jongeren, volwassenen én ouderen. En minder gezondheidsachterstanden. Daardoor wordt de vraag naar zorg en ondersteuning minder.
We gaan de Zeeuwse beweging voor gezondheidsbevordering voor alle Zeeuwen verdiepen en verbreden.Met een brede welvaartsaanpak en (positieve) gezondheid als leidraad. De Zeeuwse Zorg Coalitie neemt een voorbeeld aan de vitale revolutie en de Zeeuwse Elementen, de Blue Zones van Zeeland.
Het bevorderen van de gezondheid in Zeeland doen we door:
- Energie stoppen in een goede gezondheid voor alle Zeeuwen door onderwijs over (positieve) gezondheid.
- Publiekscampagnes om de bewustwording over een goede gezondheid aan te jagen.
- Schulden- en administratieve problematiek aan te pakken.
- Bouwen aan een veerkrachtige generatie door in heel Zeeland op alle scholen les te geven aan kinderen, jongeren en ouders over gezondheid.
- Zorgen voor voldoende gezonde duurzame huisvesting voor jongeren en starters in Zeeland.
- Campagne voor goede gezondheid op het werk.
- Stimuleren en faciliteren van veelbelovende initiatieven in de regio.
Vermindering registratielast
minder administratie meer tijd voor zorg
In Zeeland gaan we stoppen met onnodige administratieve lasten. We gaan alleen kwaliteitsindicatoren registreren die écht waarde toevoegen voor professionals en patiënten. Deze registraties gaan we zoveel mogelijk automatiseren (‘registratie aan de bron’). Automatiseren is technologie inzetten om een menselijke taak in een proces makkelijker te maken, waardoor het minder tijd en energie kost. Zorgverleners kunnen daardoor sneller en eenvoudiger registreren. Door administratieve lasten te verminderen ontstaat er meer tijd voor patiënten en cliënten, zorgen we voor minder werk- en regeldruk voor zorgverleners, minder ergernis en meer werkplezier.
Meer tijd voor de patiënt
digitalisering huisartsenzorg
De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor mensen met vragen of problemen rondom gezondheid en ziekte. Zeeuwse huisartsen(praktijken) zijn daarmee de spil in de eerstelijnszorg van Zeeland en vervullen een poortwachtersrol in het zorgsysteem. Toekomstbestendige huisartsenzorg in Zeeland is dus van vitaal belang.
Het toegankelijk houden van de huisartsenzorg bereiken we in Zeeland onder andere door digitalisering, het verminderen van registratielast en in de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein (zoals in Kerngezond en met Welzijn op Recept). Dat zorgt voor meer tijd voor de patiënt en minder werkdruk en meer werkplezier voor de huisartsenpraktijk.
Deltaplan arbeidsmarkt
met plezier en passie (blijven) werken
Om de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in Zeeland te borgen, moeten we er ook voor zorgen dat de 32.000 mensen die nu in zorg en welzijn werken er willen en kunnen blijven werken. Zorg- en hulpverleners willen soms (tijdelijk) bij een andere werkgever aan de slag. Daarom verschaffen we hen met een leergang kennis en kunde over veranderingen en een eventuele overstap naar andere subsector/instelling. Daarnaast stimuleert het Deltaplan regionaal werkgeverschap door het verkleinen van HR-technische barrières om te wisselen van werkgever of om tijdelijk bij een andere werkgever aan de slag te gaan. De Zeeuwse Zorg Coalitie wil hierin nadrukkelijk ook de verbinding met (koepel)organisaties en de Arbeidsmarktregio Zeeland (AMR) verstevigen.
Digitalisering
veilig, snel en betrouwbaar
Steeds vaker wordt zorg op afstand geleverd of worden digitale toepassingen ontwikkeld en ingezet bij preventie, diagnostiek en behandeling. In Zeeland is volop ruimte om dergelijke nieuwe toepassingen te ontwikkelen, te onderzoeken op effectiviteit en uiteindelijk te implementeren.
De Zeeuwse Zorg Coalitie richt zich in het digitaliseren op het (verder) ondersteunen van een dataplatform (netwerkdossier) en zelfservice om op basis daarvan inzicht (triage, inzage en voorlichting), zorg op afstand (communicatie, monitoren, diagnose / behandelen) en regie (voorkeuren en logistiek) te faciliteren.
Digitalisering is een middel; geen doel op zich. Verdere digitalisering leidt tot veilige informatie-uitwisseling in de regio en kortere wachttijden. Het vereenvoudigt en versnelt contact tussen cliënt/patiënt en zorg-/hulpverlener en verlaagt de registratielast voor professionals.
Sociale Benadering Ouderenzorg
dagelijks leven met dementie
Mensen met dementie en hun naasten willen zo lang mogelijk prettig thuis wonen. Het concept Sociale Benadering Dementieondersteunt hen daarbij.
De nadruk ligt op wat dementie betekent voor mensen in het dagelijks leven, niet op de ziekte zelf. De samenhangende aanpak vanuit medisch, psychologisch en sociaal domein stelt de werkelijke behoeften van mensen met dementie en hun naasten centraal. Het is daarmee een doorontwikkeling van lopende trajecten in Zeeland, zoals dementievriendelijke gemeenten en Positieve Gezondheid. Sociale-benadering-dementieteams bestaan uit professionals met én zonder zorg- of welzijnsachtergrond, aangevuld met ondersteuners als vrijwilligers of studenten.
Chronische zorg
regie over je aandoening
Digitale zorgconcepten ondersteunen mensen met een chronische ziekte om zelf regie over hun aandoening te nemen en hun netwerk te activeren. Uitgangspunt in Zeeland is dat de digitale zorgconcepten de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor mensen verbetert. We hebben de ambitie om chronische zorg zo veel als mogelijk op afstand te organiseren in combinatie met huisbezoeken. We versterken de informatiepositie van zorg- en hulpverleners omdat zij patiënten en cliënten sneller en gerichter kunnen begeleiden en verzorgen.
Positieve Gezondheid
aanjagen en verbinden
Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is onze leidraad. De Zeeuwse Zorg Coalitie wil de Positieve Gezondheid aanpak als collectief aanjagen en verbinden binnen Zeeland. We faciliteren de beweging door het bewustzijn en de kennis over Positieve Gezondheid te vergroten. We operationaliseren het gedachtegoed en dragen het actief uit door organisaties en gemeenten te faciliteren met expertise, data en menskracht. Het is een belangrijke pilaar om de (ervaren) gezondheid van Zeeuwen te vergroten en de groei in de vraag naar zorg terug te dringen.
Integrale ouderenzorg
zorg voor kwetsbaren
De lopende projecten onder integrale ouderenzorg zijn:
- Centraal Aanmeldpunt Verplaatsingen: coördinatiepunt waar zorgverleners terechtkunnen voor de toeleiding van kwetsbare ouderen naar een geschikt bed.
- Advance care planning (ACP): structureel implementeren van ACP-gesprekken, met als resultaat dat (niet-)geleverde zorg aansluit bij de behoefte van de patiënt of cliënt.
- Het project Vroegsignalering is met de oplevering van de leidraad afgerond en is in staande organisaties en de projecten van Kerngezond ondergebracht.
Communicatie
samen Zeeland gezond
Ons toekomstbeeld vraagt participatie en verandering bij een brede groep spelers en stakeholders. Communicatie ondersteunt zowel de Zeelandbrede beweging als de verschillende projecten bij het vergroten van het bewustzijn voor verandering, het perspectief op oplossingen, het bewustzijn van ieders individuele rol binnen die oplossingen en de bereidheid om daadwerkelijk een rol in de verandering te pakken.
Inwonerparticipatie
mét alle Zeeuwen
Onze ambities realiseren we niet met zorg- en hulpverleners alleen, maar met alle inwoners van Zeeland. Inwoners participeren door actief mee te denken, te adviseren en te coproduceren bij alle projecten en processen die betekenisvol zijn voor inwoners.
In 2023 hebben we een fysiek Burgerberaad Zorg Zeeland georganiseerd en ontwikkelden we een online participatieplatform: Denk Mee Zorg Zeeland. Het is een laagdrempelig middel voor de inwoners van Zeeland en betrokken organisaties om op een gelijkwaardige manier mee te denken en -doen aan een gezond Zeeland en goede (toekomstige) zorg. Dat resulteerde op 3 juni 2023 in het Inwonerakkoord Zorg Zeeland met 85 concrete voorstellen.
Na het beraad is een Klankbordgroep Zorg Zeeland opgericht waar een deel van de deelnemers van het Burgerberaad aan deelneemt. Zij blijven als vertegenwoordiging van inwoners betrokken bij het realiseren van het Inwonerakkoord en de plannen van de Zeeuwse Zorg Coalitie. Dit doen zij vanuit de Klankbordgroep, het raadplegen van andere inwoners en het online platform Denk Mee Zorg Zeeland.
Zeeuwse Zorg Datacoalitie (ZZD)
meten is weten
De Zeeuwse Zorg Datacoalitie ontwikkelt en borgt een Plan-Do-Check-Act-cyclus (PDCA-cyclus). Dat doen ze door het maken van een dashboard om de bijdrage van individuele deelprojecten te kwantificeren en monitoren. De ZZD doet proactief deskresearch via media of andere bronnen om op de hoogte te blijven van relevante trends en signalen. Ook ondersteunt de ZZD onderzoeken die gerelateerd zijn aan de doelstellingen van de Zeeuwse Zorg Coalitie.
En nog veel meer…
ook bijdragen aan
Er zijn vast en zeker nog veel meer projecten die niet (voldoende) in beeld zijn van de Zeeuwse Zorg Coalitie maar die ook bijdragen aan onze visie en ambities. Het gaat bijvoorbeeld om projecten in de gehandicaptenzorg, de revalidatiezorg en ELV, de diagnostiek, de farmacie en apotheek, de intramuralisering Wlz en nog veel meer.